eco-bxl-passif-2015

Ontmanteling en Heropbouw

Hergebruik van bouwmaterialen :

De bouwsector is verantwoordelijk voor één derde van het niet huishoudelijk afval in Brussel. Gebruikelijk wordt bouwafval simpelweg gestort, en op zijn best gerecycleerd. Hergebruik biedt een rationeel beheer van afval aan, door materialen in hun aanvankelijke vorm en functie te hergebruiken. Een deur bijvoorbeeld kan men hergebruiken als deur, in plaats van te storten of te verbranden. Of men kan de deur hergebruiken als houten beplating of bekleding, zonder dat de deur grote wijzigingen hoeft te ondergaan.  

Mobil’Up :

Mobil'Up is een projectoproep die in november 2014 door het BRC Bouw gelanceerd werd om de upcycling van bouwmaterialen te testen. Daarbij werd gebruik gemaakt van afbraakmaterialen van werven om het meubilair voor een opleidingslokaal te produceren.

Op 27 februari 2015 hebben de vijf deelnemers, die in december geselecteerd werden op basis van hun dossier, hun prototypes ter beoordeling voorgelegd aan de jury. De jury heeft dan de prototypes geselecteerd die gedupliceerd zullen worden en gebruikt zullen worden als duurzame meubelen voor de opleidingsruimte van het duurzame passiefpaviljoen.

Het bedrijf met het winnende voorstel is R2use, een Naamse cvba die verbonden is aan een bedrijf voor werkplekleren, Apides. Het meubel met acht opbergvakken bestaat uit dertien celroosterdeuren, het blad van de tafel is gemaakt met stukken constructiehout (geraamtes, planken, deuren, ...) die eerst versneden en dan gelijmd werden, de tafelpoten zijn oude verwarmingsbuizen en het onderstel van de stoelen is gemaakt uit betonijzers: allemaal materialen die veelvuldig te vinden zijn op bouwwerven en die gewoonlijk in de container belanden.

DIY :

Uitgaande van het principe dat de ontmanteling zou kunnen dienen als ondersteuning bij opleidingsactiviteiten, heeft het BRC handleidingen ontmanteling / hergebruik laten maken (11 in totaal). Deze elf handleidingen zijn bestemd voor particulieren en deskundigen die nieuw zijn in de bouw en kunnen gebruikt worden om stap voor stap de fases van de ontmanteling van deuren, lampen, vloeren, enzovoort te volgen.

Deze handboeken werden tijdens Batibouw 2016 aan het grote publiek voorgesteld en werden ook voorgesteld aan verschillende deskundigen in de bouw. Ze zullen gebruikt worden als ondersteuning bij de opleiding van werknemers die toegeleid worden naar de bouw.

U vindt ze hier:

http://reuse.brussels/nl/